Tájékoztató vállalkozásoknakTovábbi letölthető tájékoztatókTeljesített ajánlásokNem teljesített ajánlások

Tájékoztató vállalkozásoknak

2012. május 14-én elfogadásra került a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény (a továbbiakban: Fgytv.) módosítása, amely utoljára 2008. szeptember elsején került átfogó változtatásra.

A békéltető testületek kapcsán az első és legfontosabb változás, hogy a jelenleginél sokkal szélesebb fogyasztói kör veheti igénybe a testületek gyors és ingyenes eljárását. Az Fgytv. módosítása értelmében ugyanis a békéltető testület előtt fogyasztónak minősülnek a norma hatályba lépését követően, azaz 2012. július 29. után nemcsak a civil szervezetek, az egyházak, a társasházak és a lakásszövetkezetek, hanem a mikro-, kis- és középvállalkozások is.

Azaz ezen vállalkozások is élhetnek vitás ügyeik során a bírósági eljárást megelőzve a minden megyében és fővárosban működő békéltető testületi eljárás igénybe vételének lehetőségével.

Teljesített ajánlások

A Fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény nem teszi ugyan kötelezővé az egyes testületek számára a teljesített ajánlások nyilvánosságra hozatalát, ugyanakkor a Budapesti Békéltető Testület úgy döntött, hogy mind a fogyasztók, mind a vállalkozások tájékoztatásának érdekében egyes ajánlásokat közzétesz honlapján, példaként szolgálva így más, együttműködő vállalkozásoknak is, elősegítve ezzel az alternatív vitarendezési fórum működésének hatékonyságát. A teljesített ajánlások listája ide kattintva elérhető!

Nem teljesített ajánlások

A Fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 36. § (1) bekezdése értelmében “ha a vállalkozás a tanács ajánlásának nem tesz eleget, a békéltető testület – a fogyasztó nevének megjelölése nélkül – a jogvita tartalmának rövid leírását és az eljárás eredményét – legkorábban az ajánlásnak a vállalkozás részére történt kézbesítésétől számított hatvan nap elteltével – nyilvánosságra hozza.” A nem teljesített ajánlások listája ide kattintva elérhető.  

Alávetési nyilatkozatot tett vállalkozások listája a fogyasztóvédelemért felelős minisztérium honlapján az alábbi linkre kattintva érhető el

http://bekeltetes.hu/index.php?id=alavetesi_nyilatkozatok